top of page

Zingen om tot heling en groei te komen

"Zo mooi hoe je zang inzet voor heling en groei”

Deze woorden ontving ik laatst van een oud leerling, als reactie op mijn instagram activiteit.

"Ja", voelde ik, ja zeker! En ik geniet daar zelf ook zo van: het wonder van heling en groei, waarbij onze adem en onze stem de weg is. Zo magisch, zo prachtig, zo lekker! En "Ja", dacht ik, nu is het tijd daar meer over te gaan schrijven. Om aan jou, beste lezer, bekend te maken hoe ik zie dat zang ons als mens kan helpen helen en groeien. En hoe ik dat paadje zowel voor mijzelf als in begeleidende vorm loop met anderen binnen Canto!.

Ik weet bijna niet eens waar te beginnen, omdat onze adem en onze stem ALLES omvat. Alles ís. Het omvat ons fysieke lichaam, ons emotionele lichaam, ons mentale lichaam, ons energetische lichaam en ons spirituele lichaam. Kan je dit nog volgen? Ga maar na: onze longen vullen zich met lucht en op de weg naar buiten laat die lucht onze stembanden trillen. Dit is een beweging van energie, wat er natuurkundig uitziet als geluidsgolven en trillingen, en zo tot “vorm” komt als een stemklank. De stem is een cruciaal onderdeel van het “social engagement system”, de manier waarop wij als zoogdieren contact maken met anderen en verbinding, veiligheid en vreugde kunnen ervaren. Heel fysiek gezien ook, omdat de stembanden zich bevinden in onze hals, dat deel van het lijf wat wordt aangestuurd door de zogenaamde ventrale tak (social engagement system) van ons zenuwstelsel/hersen verbinding. En eigenlijk als een verbinding fungeren tussen ons hart (zowel fysiek als emotioneel en energetisch) en de buitenwereld. Waarmee we dus ook wel kunnen zeggen dat de stem en onze klank, een directe spreekbuis is van onze ziel. Van onze emoties, van onze energie, en misschien ook wel van ons spirituele wezen. Als we tot klank laten komen wat we voelen, als we uiten wie we zijn, als we onze kern bezingen in zoiets ongrijpbaars als een melodie (waar komt muziek en inspiratie vandaan?!), dan zijn we een soort kanaal, een voertuig om dat wat ongrijpbaar is ‘grijpbaar’ te maken. En als ik dat schrijf ook gelijk weer; een klank is niet grijpbaar zoals een materiële stoel bijvoorbeeld wél is, dus is onze stemklank heel één op één een abstracte doch duidelijk aanwezige uiting van energie.


Ik weet niet hoe het met jou zit, en ik hoop dat je me nog kunt volgen, maar dit klinkt en voelt voor mij bijzonder spiritueel, fysiek, aards, emotioneel, energetisch - allemaal tegelijkertijd.

En het heerlijke is, dat ik als mens net als jij heb geleerd, om mentale constructen als woorden tot vorm te laten komen, met mijn stem. Zodat we ons ook mentaal kunnen uiten, met onze stem. En zingen zo dus een “totaal” ervaring wordt, waarin alle denkbare lichamen worden aangesproken.


Anders gezegd, als we zingen nodigen we alles van onszelf uit om mee te doen en aanwezig te zijn in dit moment. Wat een gevoel van heel-heid in ons oplevert: ‘heel mijn wezen wordt gezien, gehoord en geuit.’

En dan, als genade op genade, worden we gehoord als we geluid maken. Door de ander.

Ah.

Zucht.

Ja!

En zo kom ik weer terug bij het zinnetje wat die oud-leerling mij schreef; zingen is een vorm om tot heling te komen. Voor mij. En misschien ook wel voor jou, als je dit leest.

En beste lezer, ik weet inmiddels dat een ervaring van heling, een gevoel van heel-zijn, onvermijdelijk leidt tot expansie. Groei. Niet een groei naar iets anders, maar naar meer onszelf zijn. Of, wat zeg ik; heel zijn. Eénheid.

Dat is waar ik me bevind, op mijn persoonlijke pad. Al veel geleerd, geoefend en stapje voor stapje geïntegreerd, via therapie, opleidingen tot zangeres, actrice, docent, stembevrijder, ademcoach en autonoom zenuwstelsel deskundige. En nog steeds elk moment leerling van het leven; oefenend, onderzoekend en groeiend.

Om binnen Canto! vanuit een uitnodigende rol hierin anderen ook te begeleiden, vind ik dubbel zo mooi. Alsof dat ik wat ik deel, zich vermeerdert in het geven en ontvangen wat plaatsvindt in een les, sessie of workshop. En verlang alleen nog maar meer naar groei van vraag en aanbod over juist dit: “zang inzetten voor heling en groei”


Ik voel veel zin om nog meer te delen over hoe en wat ik werk binnen mijzelf en Canto!.

Voor nu, tot hier en wie weet tot ziens bij Canto! 😊


Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page