top of page
Zangschool Canto foto zingend Ilse zwart

Visie

Vind je stem en laat je horen! 

In een workshop Stembevrijding, een zangles of 

een cursus die bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling

1.

Stembevrijding bij Canto!

 

Jij wilt leven. Je wilt je vrij voelen. Om te laten zien en horen wie jij bent. Om de ruimte in te nemen die jij bent. 

 

Maar je merkt dat er een blokkade is; iets houdt je tegen om voluit te zijn wie jij bent. Voluit te laten klinken, hoe jij klinkt. Om voluit jouw stem te laten horen. Voluit klank te maken vanuit jouw hart. 

 

Canto! nodigt je uit om op onderzoek te gaan naar wat het is dat er in jou leeft en daar klank aan te geven. Gedachten, emoties, fysieke sensaties of juist leegte. Alles in jou, is onderdeel van het geheel dat je bent, van jouw volheid. 

 

En daar kan je klank aan geven. Wie weet wordt dat wel een kleine, zachte toon. Of een vol, hard geluid. Of wellicht barst je los in een geïmproviseerd lied, wat je nooit van te voren had kunnen bedenken. Welk geluid je ook maakt, wat er ook wordt losgetrild met het klinken van jouw stemgeluid, het is welkom in de veilige bedding die we samen creëren in een sessie Stembevrijding. 

Dit paadje van zelfonderzoek is elke keer weer nieuw en spannend. Of levendig, zou je ook wel kunnen zeggen. In elk moment ben je anders, dus elk moment zou je anders kunnen klinken. Het helemaal volgen van jouw stroom, met alles wat zich aandient in jou, is een regelrecht paadje naar jouw waarachtigheid. Jouw authenticiteit beleven door jouw stem te laten horen. Het is een zeer letterlijke en directe belichaming van de ruimte die je bent. Door middel van jouw stem vrijheid ervaren. Canto! verwelkomt je met open armen en begeleidt je liefdevol en kundig op jouw pad naar meer vrijheid. 

Lees hier meer over Stembevrijding bij Canto!

2.

Zangles bij Canto!

 

Canto! helpt jou om de basis van je eigen stem te vinden. Wat is jouw klank, wat komt er van nature naar buiten? En wat zijn aangeleerde 'trucjes' die je kan loslaten? Misschien ervaar je overbodige spanningen in je lichaam, zoals opgetrokken schouders of een geknepen keel. Deze leer je te signaleren en ook weer los te laten. Hierbij is het vertrouwen dat je als leerling voelt in de les, erg belangrijk. Niets is raar, lelijk of fout, groei kan alleen maar ontstaan vanuit ontspanning. Vanuit deze nieuw gevonden basis, werken we vervolgens aan het aanleren van gezonde zangtechnieken.

Techniek

Canto! gelooft niet dat één pasklare methode voor iedereen het gewenste effect zal creëren. Daarom wordt er naar elk individu op zich gekeken. Hoe leer jij het best; wat is jouw 'taal' als het gaat om het aanduiden van wat jij ervaart tijdens het zingen? Elementen uit verscheidene zangmethodes kunnen worden toegepast in de lessen, zoals EVT (Estill Voice Training), klassieke zangtechniek en Stembevrijding. 

Een juiste zangtechniek geeft jou de vrijheid om een lied te zingen precies zoals jij dat wilt. Punten waar aan wordt gewerkt en die de algehele controle zullen vergroten, zijn:

* adem & steun     * lichaamshouding     * articulatie    * klankvorming     * stembereik   * stemaanzet

* verschillende stemklanken en -kleuren

Artisticiteit

Canto! gelooft in de eigenheid en artisticiteit van elke zanger. Naast het aanleren van vrij stemgebruik en een passende, goede techniek, brengt de muzikale en mentale beleving van een lied het geheel pas echt tot leven! Wat spreekt jou aan in een bepaald lied, welk verhaal breng je ermee over aan je publiek en hoe fraseer je het lied op jouw eigen muzikale wijze? In de lessen word je stap voor stap begeleid in het vormen en brengen van een lied op jouw eigen en unieke wijze.

Persoonlijke ontwikkeling

Zingen is heel persoonlijk. Je maakt namelijk muziek met een fantastisch, ingenieus ontworpen instrument: de stem. En die stem zit in jouw lichaam en maakt deel uit van jou als persoon.

Je gebruikt je stem elke dag; om naar de wereld te communiceren hoe jij je voelt, wat je wilt, wat je niet wilt, hoe je over iets denkt en ga zo maar door. Dat kan door te praten, maar dat kan ook door te zingen. Elk instrument, elke stem heeft zijn of haar eigen specifieke klanken en kwaliteiten. En soms ook drempels en valkuilen. Tijdens het werken met je stem - jouw persoonlijke instrument- kan het dus niet anders dan dat het persoonlijk wordt. Emoties als verdriet en onzekerheid maar ook blijdschap en vrijheid kunnen de revue passeren in de lessen. Canto! weet en beseft dat dit soms onvermijdelijk, maar ook nodig én heel leuk is om te kunnen groeien. Vocale én persoonlijke groei, zodat jij vrijuit - met vertrouwen en plezier - kan zingen wat jij wilt zingen!

3.

(Online) Cursussen voor bewuster leven en werken

 

Naast het stem- en zangaanbod, biedt Canto! ook (online) cursussen voor een bewuster leven, op verschillende vlakken. Bekijk het Aanbod hier. 

bottom of page