top of page

Zingen is gezond!

Ik zit achter mijn computer en ik worstel wat met de juiste woorden voor deze blog. Want, ik merk de weerstand in mij om de wereld te vertellen wat ik weet dat waar is: dat zingen niet onveilig is voor onze gezondheid, niet onveiliger dan praten of ademen is met anderen in dezelfde ruimte. En sterker gesteld, ik weet dat zingen onze gezondheid zelfs kan helpen vergroten! Omdat we ons bij uitstek door zingen verbinden met onszelf (onze gevoelens, onze ziel, onze muzikaliteit, onze creativiteit, ons lichaam, onze levendigheid) en direct ook verbinden met de wereld om ons heen, door onze klank te laten horen. Als mensen zijn wij wezens die gemaakt zijn om in verbinding te staan met anderen. Dat zit in onze diepste biologische natuur, het is tenslotte één van de basis kenmerken van een zoogdier. Verbinding is essentieel voor overleving. En laat dat nou net zijn, wat ons in deze lockdowns wordt afgeraden of zelfs verboden.

Zucht.

En laat ik nou net dit diepe weten verbonden hebben met mijn werk, in de vorm van zingen en anderen helpen hun stem te vinden en te laten horen. En laat dat zingen nou net iets zijn, wat sinds Corona dus als een bedreiging voor de volksgezondheid wordt gezien. Maar, ik weet dat het tegenovergestelde zo waar is..! Maar, maar…!

Zucht.

Weerstand dus.

Aan de andere kant van weerstand woont Verlangen. Direct voel ik het warm worden in mijn handen, want ik ken dat verlangen. Ik verlang er zó naar om in tijden van onrust en angst (deze pandemie is daar een perfect voorbeeld van) juist datgene te kunnen doen wat ik weet dat zovele mensen helpt: zingen! En dat het niet alleen een “leuke hobby” is, maar essentieel voor onze overleving als zoogdier.

Ik ben me de laatste jaren aan het verdiepen in de wetenschap over het autonoom zenuwstelsel, genaamd de Poly Vagaal Theorie (PVT) van Dr. Stephen Porges. Voor leken; het autonoom zenuwstelsel is een grote groep zenuwbanen die zowel ons lichaam aanstuurt als onze algehele ervaring (emotioneel en mentaal) bepaalt.

In 2021 kon ik in mijn lessen en sessies met leerlingen meer en meer mijn wetenschap omzetten in praktische kunde. Ik vertel je er graag wat meer over, zodat je straks ook weet wat ik weet.

Je zou kunnen zeggen dat zingen o.a. klank maken is op een lange uitademing. Door de lens van de PVT bekeken, weten we a.d.h.v. wetenschappelijk onderzoek dat die lange klank-hebbende uitademing een regulerend effect kan hebben op het autonoom zenuwstelsel. “Waar” we ons ook bevinden in ons systeem, zingen helpt ons weer in ‘de flow’ te komen en kan ons brengen naar een staat van verbinding, connectie en veiligheid. Helemaal als je dat zingen doet onder begeleiding van een persoon die weet hoe je je stem en je lijf als instrument zó kunt gebruiken, dat het je brengt naar deze prettige ervaring en staat van zijn. Niet een overlevingsstaat, maar een staat van fijn leven!

En laat een zangles, een koorrepetitie of een Stembevrijding sessie bij Canto! nou precies dit zijn: een moment om onder kundige en liefdevolle begeleiding, al zingend je eigen systeem te helpen reguleren en te laten ‘flowen’ naar een prettige, verbonden en veilige staat van zijn - wat je algehele kwaliteit van gezondheid en leven doet verbeteren. Als je het mij vraagt, precies datgene wat elk mens nu zó kan gebruiken, in deze periode van onrust, onzekerheid en angst.

Mijn handen hebben zinnen getypt die mijn hersenen hebben geformuleerd, die via mijn hart naar boven zijn geborreld uit mijn diepe weten ergens in mijn onderbuik. Deze blog is er uiteindelijk in een levendige flow uitgekomen en ik voel me verbonden met dat wat ik voel, ervaar en weet dat waar is: Zingen is gezond. Niet alleen voor mij, of voor mijn leerlingen, maar voor de hele mensheid - gefundeerd op de wetenschap van de Poly Vagaal Theorie. Grootse woorden, ik weet het. Ik hoop dat je ze hebt gelezen en ik je heb kunnen meenemen. En je nu in jezelf voelt, dat er iets is gaan stromen. Wie weet voel je wel weerstand, en kan je er je verlangen achter herkennen? Of ervaar je nieuwsgierigheid en zin om ook te zingen?

Voor nu maak ook ik een pas op de plaats, vanwege de vormgegeven regels in de maatschappij en in nog grotere mate vanwege donkere winterdagen en de natuurlijke pauze die het me geeft. Ik broed deze dagen lekker voort op workshops zingen die ik zal gaan geven volgend jaar, bekeken door de lens van de Poly Vagaal Theorie, zowel voor hobby-zangers, professionele zangers als voor professionals die werken met stem (zangdocenten, stembevrijders etc).

En sluit ik graag af met delen dat ik zoveel zin heb je in 2022 meer te vertellen en vooral te laten ervaren, hoe het is door de lens van de PVT bekeken je stem te vinden en jezelf te laten horen!

Ik wens je voor het nieuwe jaar veiligheid, gezondheid en levendigheid toe - blijven zingen dus!


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page