top of page

Oja..!

“Oja, ook dit kan ik liefdevol verwelkomen. Liefhebben zelfs. Oja.”

Ik las afgelopen dagen een boek van Matt Kahn, waarin hij in een honderdtal pagina’s me elke keer weer herinnerde aan een simpel zinnetje van maar vier woorden: whatever arises, love that. Vrij vertaald: heb lief wat zich aandient. Hoe simpel dat ook klinkt, op een of andere manier vergeet ik het toch vaak. Mijn hoofd lijkt er niet aan te willen; als ik me in een duivels dilemma bevind, of me even echt geen raad weet met mijn emoties en naarstig op zoek ga naar oplossingen en de zin “wat moet ik doen?!” ronduit galmt in m’n hoofd. Die zin om me te helpen herinneren om juist dan, ook dát lief te hebben, met compassie te verwelkomen. Het lijkt het minst voor de hand liggend voor mijn hoofd, en ik ervaar elke keer weer een verbazing. Oja…!

Het is een herkenbaar patroon wat ik ook tegenkom bij leerlingen in het werken als Stembevrijder. “Als ik die prop in mijn keel zou kunnen kwijtraken, dan zou ik vast beter zingen. Misschien kan je me een trucje aanleren hoe ik er vanaf kom?” Helaas. “Ik wil me goed voelen, en geen negatieve emoties voelen of opgraven in een les.” Tja. “Ik zou eigenlijk willen roepen en huilen en zitten op m'n knieën als een klein kind. Maar ja, dat doe je natuurlijk niet.” O?

Zomaar wat zinnen die ik tegenkom in de lessen Stembevrijding die ik geef. Of, sessies Stembevrijdend-klank-maken die ik begeleid, kan ik beter zeggen. Want ik leer mensen geen trucjes, ik reik ze geen geluk aan op een blaadje, ik tover de schaamte niet magisch weg. Ik nodig eenieder elke keer weer uit, om juist dat paadje te bewandelen, wat ons hoofd liever niet wil. En dat is dan nog zacht uitgedrukt. Dat wat ons hoofd bijna systematisch “vergeet”, daar waar ons systeem uitschakelt en wegvliegt, of alles op slot schakelt en hermetisch afgesloten houdt. Dat paadje van ons hart, naar onze kern. Naar ons midden, onze essentie, onze ziel if you will.

Ik nodig de mensen, die bij mij komen om hun stem te bevrijden (wat toch altijd een mysterieuze en tot de verbeelding sprekend setje woorden zijn), uit een paadje te bewandelen naar de diepte in zichzelf, waarbij ze langs van alles en nog wat komen. Emoties die we geleerd hebben te labelen als “negatief” (ojee, ze huilt. Waar zijn de tissues, drogen die handel!), fysieke sensaties die ons angst aanjagen want we kennen ze niet, en brullende gedachtes en overtuigingen die ons terug in het starthokje willen proppen. (Ik stel me voor hoe we van die renhonden zijn, barstensvol energie, klaar om te rennen en te overwinnen, opgesloten in een klein donker hokje, te wachten op toestemming van de baas om te mogen stralen op het veld.). Om uiteindelijk misschien wel terecht te komen in een nieuw gebied, een vrije ruimte.

Wat een moed is er voor nodig, om elke keer weer dat paadje te bewandelen, zonder te weten wat er voorbij komt en waar je uit zal komen. Ik hoor mezelf nog zeggen: “maar als ik hier nu ga staan zingen, dan voelt het net alsof ik op de A9 ga staan voor een tiental vrachtwagens die 100 km per uur gaan. Kom maar hoor, rijd mij maar over”. Doodsangst. Of, Levensangst.

Want ik weet, ik ben niet gestorven toen ik wel zong. Er gebeurde niets slechts. Sterker nog, ik voel me elke keer zo levendig als ik wél zing, als ik wél dat paadje bewandel naar mijn essentie. Uit mijn hoofd, via mijn hart, met mijn Liefde als wapenuitrusting, op weg naar de vrije ruimte die ik ben.

En, als ik mezelf dan weer eens aantref in de weerstand, in het bedenken van een oplossing of uitweg of het simpelweg niet meer weet, dan lees ik weer wat mooie woorden van anderen, die net zoals ik soms vergeten én weten: heb lief wat zich aandient, ook - of misschien wel juist je weerstand. Oja…oja.

PS Wil je ook dat paadje bewandelen naar je essentie en je zelf al klank-makend bevrijden? In oktober staan er weer 2 workshops Stembevrijding gepland, of stuur me een bericht voor een individuele sessie.

PPS Wil je meer lezen, weten of horen van Matt Kahn? Ik zou het willen als ik jou was, dus lees dan bijvoorbeeld zijn boek “Whatever arises, love that” of beluister een podcast met hem van SoundsTrue, op Spotify.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page