top of page

Vocal Group Canto!

In september 2017 startte er een nieuwe cursus bij Canto! Eens in de twee weken repeteert er nu een groep enthousiaste zangeressen die samen de nieuwe Vocal Group Canto! vormen. Een nieuwe naam willen we nog bedenken, maar laat nog even op zich wachten...heb jij nog goede ideeën? We lezen ze graag in de comment hieronder :)

Maar wat houdt een Vocal Group bij Canto! precies in? Ik kan er uitgebreid over vertellen, maar het leek me leuk dat de zangeressen er zelf iets over vertellen. Lees hieronder hun ervaringen in de eerste twee maanden. Ongecensureerd!

Monique den Boer:

"Ik heb altijd met bewondering geluisterd naar harmonieuze ensembles. Zoiets wil ik zelf ook graag, maar waar vind je dat?

Toen vond ik op internet dat Charo een heuse Vocal Group ging opstarten. Een top combinatie natuurlijk, omdat je niet alleen een dirigent hebt, maar een heuse zanglerares om alles tot een goed niveau te brengen.

Haar manier van lesgeven is speels, vol humor, maar ook gedreven. Het tempo is pittig en elke 14 dagen komt er tot nu toe een nummer bij. Instuderen gaat prima met haar ingezongen opnames als voorbeeld.

Het is een feest als de stemmen dan daadwerkelijk bij elkaar komen. We bestaan nog niet zo lang, dus het subtiele gevoel voor harmonie moet nog wat groeien. Maar daar wordt ook aan gewerkt met allerlei oefeningen om elkaar te horen en aan te voelen.

Zo stonden we o.a. in een kring, schouder aan schouder. Samen zingen is meer dan dat. Het geeft een gevoel van verbondenheid. Charo heeft er zelf ook merkbaar plezier in. Het lijkt me natuurlijk ook heel gaaf als je na lange tijd componeren/noteren/inzingen, jouw ‘kindje’ wordt geboren en één mooi geluid wordt uit 13 kelen."

Manon Geerlings - oud Koor Canto! lid:

"Na anderhalf jaar met plezier te hebben gezongen bij Koor Canto! was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Charo kwam met het idee van een Vocal Group. Ook een koor, maar met een nieuw repertoire en een andere, meer uitgebreide kijk op samenzang.

Zingen voor anderen is niet alleen je stem laten horen, maar een verhaal vertellen, een gevoel overbrengen. Charo legt daar in de lessen het accent op. Hierdoor krijgt een lied niet alleen een lekkere melodie of leuke samenzang, maar ook diepte, emotie en spanning.

In een koor of zanggroep is het belangrijk de juiste noten te zingen die bij jouw partij passen en zo met de meerdere partijen een mooi meerstemming lied te zingen. In de Vocal Group ligt het accent meer op luisteren naar elkaar en daarop anticiperen. Ook hier komt dat gevoel weer om de hoek kijken. We bespreken met elkaar waar het lied over gaat, wat het voor ons betekent. We zingen het met de ogen dicht om goed te kunnen ervaren wat het lied bij je losmaakt, waar het je aan doet denken, wat je erbij voelt.

De techniek is uiteraard ook belangrijk. Hoe geef je een lied het juiste geluid? In de repetities leren we veel over zangtechniek en verschillende manieren van zingen. Zo leerde Charo ons een klassiek geluid te geven, maar kunnen we inmiddels ook uithalen als Adèle of kreunen als Britney. De Vocal Group is van alle markten thuis.

Buiten technische scholing en het leren gevoel te leggen in muziek, brengen de repetities mij veel ontspanning. Zingen voelt bevrijdend, we doen leuke oefeningen tijdens de warming up en hebben bovenal ontzettend veel lol met elkaar. Het is interessant om met een groep iets creatiefs te doen, hetzelfde doel voor ogen te hebben en daar met elkaar hard aan te werken. Zingen kan ook eng of spannend zijn, maar daar houden Charo en de groep zeker rekening mee. Respect en veiligheid staan voorop, op de voet gevolgd door plezier en ontspanning.

De groep vormt steeds meer een eenheid en creëert daardoor een eenduidig geluid, in interessante harmonieën. De sfeer en het vertrouwen hebben als effect dat we gevoel in een lied kunnen leggen en dit aan ons luisterend publiek over kunnen brengen. We kijken dan ook uit naar ons eerste concert 17 december. We hebben heel wat voor jullie in petto!"

Bedankt dames, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden!

P.S. Je kan je voorstellen dat ik dus elke keer stralend naar mijn werk ga en er stuiterend vandaan kom..!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page