top of page

Canto Middag!


“Ik ben verkouden en daarom doet mijn stem het niet goed. Normaal gesproken zing ik heel anders”

“Ik wil als eerste zingen, dan hoef ik niet te voelen dat ik beter moet zijn dan degene voor mij.”

“Ik heb al zo lang niet geoefend, het zal vast niet goed klinken”

Herkenbare gedachten of uitspraken, geachte zangers?

Voor mij als zangeres in ieder geval wel. En voor mij als zangdocente absoluut vaak gehoorde onzekerheden uit de monden van mijn leerlingen. Hoe kan het toch dat we, ondanks de lessen die we volgen, soms juist onzekerder lijken te worden om onszelf te laten horen voor een publiek? Zouden we niet juist zekerder moeten worden en te pas en te onpas elk luisterend oor willen vullen met onze zangkunsten?

Hoe meer we leren over onze stemmen - wat werkt wél en wat werkt níet - hoe groter ons zelfbewustzijn. En juist dit zelfbewustzijn wil ons wel eens in de weg staan om ongeremd geluid te maken en de slogan “sing like nobody’s listening!” volledig toe te passen. Zo gezegd zou je bijna kunnen stellen dat les krijgen in het ontdekken en ontplooien van je talenten niet altijd effectief is…

Daarom kwam ik op het idee om Canto Middagen te organiseren voor mijn leerlingen. Momenten waarop we als zangers onder elkaar samen komen en we in deze kleinschalige en veilige setting het optreden, het zingen voor een ander, op elkaar kunnen ‘uitproberen’. Juist níet met het doel een lied perfect te kunnen voorzingen, maar te delen in je zoektocht naar vrijer zingen, door de onzekerheden, struikelblokken en werkpunten uit te spreken naar elkaar. En door dat delen, hopelijk te kunnen herkennen. Herkennen dat elke zanger constant op zoek is, altijd voelt dat het beter had gekund en spanning of onzekerheid voelt als andere oren en ogen dan die van mij er opeens naar luisteren. Want binnen de vier muren van de lesruimte, met slechts de aanwezigheid van mij, is hardop zingen niet meer (zo) eng. Maar zet er ook maar iemand anders bij, al zijn het de buren in de tuin aan de andere kant van het raam, het wordt gelijk ‘anders’.

En zo geschiedde; de eerste Canto Middag van dit seizoen kan ik met recht een succes noemen! Vijf zangers, die elkaar allemaal niet kenden, die zich open en bloot hebben laten horen. En vaak onverwachte feedback terug kregen.

“Maar als dit jouw stem is, die verkouden is, hoe goed moet het dan klinken als je niet verkouden bent?!”

“Door zó te beginnen, heb je juist de drempel een stukje verhoogd. Geen enkele reden om onzeker te zijn met zo’n stem.”

“Wat een overweldigende stem en power. En dat zonder te oefenen.”

Graag deel ik ook de ervaring van één van de zangers die erbij was op de Canto Middag:

"Wat leuk en leerzaam, de Canto Middag! Een groep die open stond voor het geven en ontvangen van feedback; want dat is uiteindelijk het doel; zelfvertrouwen op doen maar ook leren van elkaar! De spanning die erbij kwam kijken, herkenden we allemaal waardoor je niet het gevoel kreeg bekritiseerd te worden, maar eerder begrip kreeg voor je inzet. Ik heb genoten van de eerlijke feedback; we luisterden niet alleen of iets mooi klonk, maar gaven van te voren ook aan waar we tegen aan liepen. Hier door legden we de focus op leerpunten en konden we eerlijke feedback geven. Ieder individu had de moed zich kwetsbaar op te stellen en Charo zette die sfeer een uitroepteken bij, door haar professionele maar ook begripvolle houding. Kortom; een leuke, leerzame middag!"

De mooiste les die alle zangers, inclusief ik zelf, die middag kregen was dus niet wat er vocaal beter had gekund. Maar juist dat wat er op dát moment, of welk moment dan ook, voor een stemgeluid uit je mond komt, dat dát al als een prachtig cadeau wordt ervaren door toehoorders. Omdat het geweldig is om muziek gemaakt door niets meer en minder dan een menselijke stem het aller puurste is en tot diep in je ziel kan raken. Maar ook omdat je als zanger, die bezig is zijn/haar talent te ontdekken en ontplooien, vaak al zóveel meer kan met die stem dan je soms denkt. Jijzelf (en ik misschien, als docent) weet en hoort het beste wat je stem in de les wél kon en bij dat optreden misschien níet, maar het publiek hoort jouw stem misschien wel voor de eerste keer en staat versteld van jouw zangkunsten.

Laten we dus lekker bezig blijven die stem te ontwikkelen naar een vrijere manier van zingen toe, maar laten we vooral ook stil staan bij dat wat we gelukkig allemaal al kunnen!

Ben je leerling en wil je ook een keer meezingen op een Canto Middag? Of ben je geen leerling en wil je genieten van al die zangkunsten? Check de Agenda voor alle data, van de Canto Middagen en Canto Concerten.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page