top of page

Koor Canto!

Vanuit de natuurkunde weten we dat geluid golven van trillingen zijn. Elke toon correspondeert met een eigen frequentie, een snelle trilling of juist een langzame trilling. Zo kunnen we dus stellen dat zingen niets anders is dan bepaalde trillingen de ruimte in sturen. Als er meerdere van die trillingen in de ruimte rondzweven, geproduceerd door menselijke stemmen, kan er iets akeligs ontstaan -herrie, chaos- of juist iets heel erg prettigs. Over dat prettige wil ik het graag hebben.

Op 8 maart is Koor Canto! van start gegaan, en hoe! Vijfentwintig Energieke, enthousiaste en ietwat gespannen zangers, kwamen die avond samen en creëerden allemaal dezelfde trillingen op dezelfde frequenties op precies hetzelfde moment in één en dezelfde ruimte. En dat was prettig. Heel prettig.

Wat een geluid en wat een gevoel! Niet alleen klonk het gelijk geweldig, met een lekker volume van al die getalenteerde en muzikale stemmen, maar het voelde ook zo geweldig! Vanwege die trillingen en frequenties die allemaal samen kwamen waar ik het net over had, maar ook omdat het zien en horen uitkomen van je persoonlijke droom echt een geweldig gevoel geeft.

Al een paar jaar liep ik rond met de fantasie ooit, ver in de toekomst, een eigen koor te hebben. Een groep volwassenen, ongeveer dezelfde leeftijd als ik, vol energie, enthousiasme en talent, waarmee ik wekelijks mijn muzikale arrangementen op bekende liedjes mee zou mogen zingen. Maar die verre toekomst was dichterbij dan ik dacht. En zo kwam het -nu we het toch over energie en trillingen hebben- dat die vurige wens van mij alles in het universum in werking zette en mijn droom sneller dan gedacht tot werkelijkheid werd getrild.

Aangezien de meeste zangers na de eerste repetitie besloten om mee te blijven zingen bij Koor Canto!, ga ik er van uit dat óók zij deze perfecte samenkomst van trillingen hebben ervaren. Het kan ook bijna niet anders. Een menselijk lichaam bestaat voor iets meer dan 50% uit vocht, en we weten allemaal dat vocht als de beste meetrilt en golft bij een beweging van iets van buitenaf. Gooi je het kleinste steentje in een poel met water, zie je alsnog de rimpels van kleine golfjes over het wateroppervlak bewegen. Een Tsunami resulteert niet alleen in oppervlakkige trillingen, maar ook het water op de bodem van de oceaan wordt in beweging gezet door de trilling van een aardbeving. Zingend creëerden we een aardbeving die avond, die ik in ieder geval tot diep in mijn binnenste heb gevoeld en maakte dat ik zingend en dansend op mijn fiets terug naar huis zat.

Morgen is alweer de derde repetitie van Koor Canto! en ik kan niet wachten om alle persoonlijke frequenties weer samen te brengen en te laten golven tot één mooie grote golf waar we met zijn allen lekker de hele avond op kunnen surfen.

Liefs

Charo Durán.

Wil je ook meesurfen of ben je benieuwd hoe dat klinkt? In maart is het nog mogelijk om in te stromen, mail zangschoolcanto(@)gmail.com. In de zomer van 2016 zal Koor Canto! een presentatie geven. Meer informatie hierover volgt.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page