Zangles of Stembevrijding?Op mijn dertiende begon ik met koorlessen. Op mijn veertiende voegde ik daar individuele zanglessen aan toe, op mijn vijftiende startte mijn middelbare school “musicalcarriere” en op mijn zestiende startte ik bij de Jeugdtejaterschool in Amsterdam. En dat allemaal zo’n beetje tegelijkertijd. Op mijn achttiende mocht ik beginnen aan een officiële vooropleiding en ging ik op mijn negentiende niet naar de universiteit maar startte mijn professionele avontuur met zingen, muziek en theater aan het conservatorium. Vier jaar lang van 9 uur ’s ochtends tot meestal 10 uur ’s avonds studeerde ik mijn zangoefeningen, ploeterde ik me door de dagelijkse danslessen heen en ontwikkelde ik me niet alleen als actrice, maar ook als mens door de theaterlessen die ik volgde. Daarnaast legden de solfège (muziektheorie), vocale methodische en didactische lessen een stevige theoretische basis voor mijn lesgevende kwaliteiten.

Geen hobby-opleiding, al zeg ik het zelf. Mensen hebben wel eens zo’n beeld bij een “creatieve” opleiding als de mijne, maar niets is minder waar. Bloed, zweet en tranen - letterlijk.

Het maakte dat ik met kennis, vaardigheid en menselijke (emotionele) wijsheid op pad ging als docent.


Altijd was voor mij het zeer persoonlijke element in onze stem onlosmakelijk verbonden aan zingen. Mijn ervaringen in het geven van zanglessen na mijn conservatorium tijd, bevestigden dit voor mij. Een zangmethodiek is dan wel aan iedereen aan te leren (iedereen kan goed leren zingen!), zingen gaat over meer dan alleen die techniek. Je stem laten horen, is een uiterst persoonlijk en kwetsbaar iets. Er kunnen emoties loskomen, we kunnen worden geconfronteerd met beperkende gedachten en overtuigingen van onszelf, we merken fysieke blokkades op en we worden ons actief bewust van onze eigen authenticiteit: hoe wil ik dit lied zingen, wat wil ik er mee zeggen? Vandaar dat ik als ondertitel van de bedrijfsnaam Canto! in 2015 al besloot: “vind je stem en laat je horen”. Letterlijk, maar dus ook zeker figuurlijk.

Niet gek dus dat ik mij, door mijn ervaringen in lesgeven en zelf zingen, door ontwikkelde naar een nog meer persoonlijke kant van zingen: Stembevrijding. Of eigenlijk, naar een visie op stemgebruik, waarbij een vocale techniek geen rol speelde. Alleen dit al, was zo bevrijdend voor mij! Ik, die al vanaf mijn dertiende lessen volgde om zo goed mogelijk te zingen en er geen moment in mijn leven was geweest dat ik niet streefde naar beter en meer en beter en…etc.

Na een aantal workshops, begon ik in 2018 de tweejarige opleiding tot Stembevrijder bij Jan Kortie, aan het centrum voor Stembevrijding. Daar verdiepte mijn weten zich, dat zingen een uiterst uniek, persoonlijk en tegelijkertijd universele, hemelse aangelegenheid is! Ik kwam er zingend langs dezelfde dingen die ik al kende; emoties, overtuigingen, fysieke sensaties, landend in authenticiteit. Om dit keer dus niet via vocale methodes en technieken, maar aan de hand van mystieke, hemelse en aardende wijsheden mijn stem te (her)vinden en mezelf te laten horen.

Hiermee kom ik al gelijk op de titel van deze blog: zangles of Stembevrijding? Of misschien wel: zingen, vanuit wat klopt, goed en waar is voor jou? Dus, zingen met jouw stem, en jezelf laten horen?

Leek het eerst een spagaat op te leveren, zie ik nu dat het een meerwaarde is. Ik ben Charo, en ben Canto! gestart omdat ik zingen zie als niet een louter technische óf louter spirituele aangelegenheid. Zingen is alles! Alles wat jij wilt, wat jij zoekt, wat jij nodig hebt - omdat het alles is wat ik er zelf in heb mogen ervaren en dus ook jou in kan begeleiden.

Er is dus niet heel veel verschil, behalve dat ik bij een zangles meer vocale techniek aanreik en bij een sessie Stembevrijding minder vocale techniek aanreik.

In mijn lessen bij Canto! is en blijft dus altijd leidend: vind je stem en laat je horen!

Weet je welkom bij Canto!


P.S. Per september zie je deze eenheid ook terug in de tarieven. Was er eerst nog een verschil, is er in het nieuwe seizoen een gelijk tarief voor alle individuele lessen van 60 minuten. Wel zo logisch!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square